DUINTUIN NOORDWIJK

Natuurlijke duintuin in Noordwijk

Duintuin Noordwijk

Duintuin aanleggen, hoe doe je dat nou eigenlijk?

Op deze pagina leggen we uitgebreid uit hoe deze natuurlijk duintuin in Noordwijk tot stand is gekomen.

Allereerst kijken we bij het ontwerpen van iedere tuin naar de functionaliteit die de tuin moet brengen.

Ten tweede naar de ligging en de bodem van de tuin. De echte duinen aan de kust vangen vaak veel zon, een zoute wind en bestaat uit een zanderige bodem. Ligt jouw duintuin aan de kust, dan heb je hier wel echt rekening mee te houden vooral met de keuze qua beplanting.

Ligt jouw tuin dieper in het land, dan is vooral de bodem (met name de vochtigheid) en de zon het belangrijkste.

duintuin tuinontwerp bollenstreek hovenier bollenstreek
tuinontwerp bollenstreek duintuin hovenier bollenstreek

FUNCTIONALITEIT BOVEN KWANTITEIT

Elke tuin heeft bestrating nodig daar kunnen we niet omheen. Het is wel van belang dat dit altijd een functie heeft. Bijvoorbeeld een terras om lekker te zitten of een looppad zodat je niet elke keer je woonkamer binnen stapt met schoenen vol zand.

De keuze qua bestrating is voor elke tuin helemaal aan jezelf, ga vooral voor wat je echt mooi vindt! Dat neemt niet weg dat ik je natuurlijk wel wat tips ga geven over welke materialen je kan gebruiken.

In deze duintuin heb ik gekozen voor keramische tegels van MBI. Dit omdat een betontegel snel verweert door de zoute lucht. Een zandkleurige 60x60x4 tegel met een natuurstenen reliëf en look voor het terras en een houtlook tegel met een beachy look voor het looppad. Voor de overige looppaden heb ik Castle grind Black gebruikt.

Mijn originele idee was om donkere tegels en i.p.v. grind, schelpen te gebruiken. Dit is uiteindelijk veranderd door de klant. Dit is helemaal niet erg, zorg er wel altijd voor dat je een kleurcontrast in je materialen gebruikt. Zo creëer je spanning in je tuin en een duidelijk verschil tussen terrassen en looppaden.

NATUURLIJKE VORMEN

Als ik aan de duinen denk, denk ik aan glooiende & ronde vormen, heuvels met grasachtige planten en het woeste water wat op de achtergrond het strand op komt gebulderd om daarna weer rustig  de zee in te trekken.

Borders met ronde & glooiende vormen kunnen dus niet ontbreken in een echte duintuin. Om deze extra te laten spreken ga je spelen met hoogte verschillen in de borders. Hierdoor lijkt het net of je je eigen mini-duinen in je tuin hebt. Om deze nog eens extra flair te geven, kan je deze aanplanten met Ammophila anaria (Helmgras). 

duintuin tuinontwerp bollenstreek hovenier bollenstreek (3)
tuinontwerp bollenstreek duintuin hovenier bollenstreek

HOUT, WIE HOUD ER NIET VAN?

Op het strand spoelt af en toe ook wat aan zoals hout. Dit idee wilde ik ook laten terugkomen in het ontwerp.

Daarom heb ik Robinia palen met dia 140/160mm gebruikt om de tuin wat spannender te maken. Deze Robinia palen hebben een robuste en natuurlijke look welke perfect aansluit bij een duintuin. Omdat deze duintuin onderdeel is van een hoekwoning, is bijna heel de tuin in één oogopslag te zien. Door het toepassen van de Robinia palen, creëerde we een meer knusser gevoel omdat de tuin opgebroken wordt in verschillende tuinkamers.

Door ze op de juiste plekken te zetten, zit de klant ook nooit meteen in het zicht. Tenzij ze dit natuurlijk zelf willen 😉

BEPLANTING OM HET AF TE MAKEN

Bij een echte duintuin hoort natuurlijk ook echte duinbeplanting.

Je kan hiervoor snel inspiratie opdoen door in de zomer een rondje te fietsen door de duinen en de inheemse flora te checken. Maak een foto met Google als je wat leuks ziet en je bent er al snel achter wat het is.

Of je leest hieronder de beplantingslijst die ik voor deze tuin gemaakt hebt lekker vanuit je luie stoel.

Waar je qua beplanting vooral op moet letten bij een duintuin is vooral de zoute wind/lucht mocht die er zijn, en de natheid van de bodem. Alle planten in de duinen staan op een zanderige grond. Een zanderige grond is altijd goed waterdoorlatend en bevat niet heel veel voeding. Rotsbeplanting is daarom ideaal voor een duintuin. Evenals alle beplanting die het goed doen op een zanderige bodem.

Heb je nou een veengrond (zure bodem) of een kleibodem, zal je je beplanting hierop moeten aanpassen, of de tuin afgraven en aanvullen met de juiste grondsoort. Dit is echter wel een arbeidsintensieve klus.

MATERIALENLIJST:

Bestrating: Leverancier Nieuwenhuis Buitenleven Nieuw-Vennep

Hout: Leverancier Van Dorp Hout Zoetermeer

Verlichting: Leverancier Inlite

DOWNLOAD HIER DE GEHELE BEPLANTINGSLIJST ALS PDF

Wil je ook een Duintuin? Pak hier je voordeel & plan meteen je eigen ontwerpafspraak in

Ben je nu geïnspireerd geraakt en wil je direct de eerste stap nemen naar je eigen duintuin. Dan kan je nu gemakkelijk je eerste ontwerpafspraak in plannen.

En weet je wat? Je krijgt dan ook meteen een cadeau. We geven je namelijk 10% korting op jouw tuinontwerp!

Gebruik daarvoor de code: opgroengeluk10

tuinontwerp sassenheim overkapping bollenstreek hovenier leiden hovenier sassenheim tuinontwerp hovenier bollenstreek